Skip to content

Een traditie is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De functie hiervan is het in stand houden van de maatschappelijke stabiliteit.

Er zijn al heel wat tradities overboord gegooid. Ook rondom de uitvaart is er de afgelopen tientallen jaren ontzettend veel veranderd. Mannen zijn in het vak inmiddels behoorlijk in de minderheid en ook de koffie met cake is eerder uitzondering dan regel.

Het mooie ervan is, dat wanneer je teruggrijpt naar een traditie, deze traditie ineens prachtig is. Je doet het niet omdat het zo hoort, maar omdat het voor jou waarde heeft. Het zijn ingrediënten, zoals kruiden in een gerecht. De details die het totaal kleur en smaak geven.

Zoals een kerkelijke viering met alle rituelen die daar bij horen, vooral als je de betekenis kent en als je ervaart dat het je houvast geeft. Zes kleinkinderen dragen de kist van opa op hun schouders, in de stromende regen naar het graf. Heel traditioneel. Het was even oefenen, maar ze wilden het voor opa doen, dit was hun bijdrage aan het geheel.

We gaan met elkaar de donkere dagen weer in, een tijd vol van traditie, van herdenken en vieren. Ook in familieverband kunnen er eigen tradities zijn. Mooi om eens stil te staan bij het hoe en waarom. Het is net als met koken, alles wat je met aandacht doet wordt extra smaakvol.


Miltenburg Uitvaartverzorging biedt uitvaartbegeleiding in midden Nederland.

Bunnik, Cabauw, Cothen, De Bilt, De Meern, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, ’t Goy, Harmelen, Houten, IJsselstein, Langbroek, Maarssen, Nieuwegein, Odijk, Schalkwijk, Tull en ‘t Waal, Utrecht, Vleuten, Werkhoven, Wijk bij Duurstede, Woerden, Zeist.

Back To Top
Zoeken