Skip to content

Iedereen voelt zich al snel vertrouwd bij Miltenburg Uitvaartverzorging. Toegewijde, betrokken mensen die samen staan voor de wensen van nabestaanden. Paul Bader (1963) is al vanaf 2008 verbonden aan het bedrijf.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

“In mei 2008 belde Peter Miltenburg mij op, ik kende hem al via de wandelgangen en kon mij goed vinden in zijn visie voor het bedrijf.”

Wat deed je hiervoor?

“Na de havo ben ik de zorg ingegaan. Na mijn verpleegkundige werk in het ziekenhuis in Zeist, heb ik nog vijf jaar op de afdeling chirurgie van het UMC gewerkt. In 1992 ging ik ook parttime werken bij uitvaartcentrum Barbara in Utrecht. En na vijf jaar startte ik fulltime als uitvaartbegeleider bij rouwcentrum Nijenheim te Zeist.”

Wat vind je het mooiste en meest bijzondere aan jouw werk?

“Dat is toch de manier waarop afscheidsvieringen vorm en inhoud krijgen. Er wordt vaak mooi gesproken en je hoort ook vaak prachtige muziek.

Hoe reageert men op jouw beroep?

“Voor heel veel mensen blijft het kennelijk toch een bijzonder vak, want waar je ook komt, men moet het er altijd even over hebben. Het valt me ook op dat nabestaanden ná een uitvaart nog wel eens zeggen: ‘Wat heeft u eigenlijk een mooi werk’. Mensen staan er niet veel bij stil, totdat ze er mee te maken krijgen.”

Welke richting wil je verder op?

“Wat ik belangrijk vind, is dat wij de kwaliteit blijven bewaken en met onze tijd meegaan. De persoonlijke aandacht is en blijft de kracht van het bedrijf. Daar heeft Peter Miltenburg een groot aandeel in gehad. De mensen die er nu werkzaam zijn, hebben dezelfde visie. Het zou mooi zijn als dat zo zou blijven. We hoeven echt niet groter te worden.”

Kun je iets bijzonders vertellen?

“Vergeleken met andere, grotere uitvaartondernemingen doen wij alles waar mogelijk zelf. Geen massa, geen callcenters. Het eerste contact is dus al rechtstreeks via ons. En de laatste zorg, ook ’s avonds en ’s nachts, wordt door ons gedaan. Er is dagelijks contact met de familie, meestal door dezelfde persoon. We hebben een verzorgde signatuur, maar niet in de formele zin en dat wordt hier en in de omgeving alom gewaardeerd. Opvallend, ja, speciaal, dat is toch dat we via de nabestaanden altijd blijken te kennen.”

Wat vind je persoonlijk het allerleukste van jouw functie?

“… Ik zou zeggen, de diversiteit van families, de gesprekken, maar bovenal, het uitvaartvak schenkt mij voldoening. Ik heb me nog geen moment verveeld in dit beroep.”

Wie is Paul Bader persoonlijk?

“Ik kom uit Harmelen en ben opgegroeid als jongste in een gezin met twee zussen en twee broers. Mijn vader was hoofd van de school en tevens betrokken bij allerlei instanties. De mensen kennen je. Ik ben katholiek opgevoed, waardoor ik ook kan aansluiten op de invulling van een kerkelijke uitvaart.”

Hoe kun je je ontspannen?

“Als alleenstaande vader van twee puberdochters heb ik op dit moment afleiding genoeg. Daar komt ook nog eens bij: sporten, zingen in een kerkkoor in Zeist, keepen in een zaalvoetbalteam, het bijwonen van klassieke concerten en af en toe naar het café.”

Hoe is jullie team samengesteld?

“We zijn met onze uitvaartbegeleiders en Peter Miltenburg is waar nodig inzetbaar. Alle medewerkers zijn fijne collega’s met een goede achtergrond. We kunnen ook praten over de dingen er echt toe doen, en dat helpt om iedere uitvaart op een goede manier uit te voeren. Het voelt bij ons vertrouwd. We zijn een klein team dat werkt op de menselijke maat.”

Wat is de hoogst haalbare voldoening die jij weet te creëren?

“Mezelf blijven. Ik blijf zoals ik ben, ik ga geen strak gezicht opzetten of me anders gedragen. Ik ga ook geen lijstjes afwerken maar wil eerst het verhaal horen over de persoon die is overleden, of wie zijn familie is. In zo’n gesprek hoor je al heel veel. Er is voor mij altijd maar één doel: dat nabestaanden op een goede manier weer verder kunnen met het leven, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Dat begint met een waardig en respectvol afscheid. En dat is iets waarin ik daadwerkelijk iets kan betekenen.”

Back To Top
Zoeken