Skip to content

Een verzorgde uitvaart kost al gauw duizenden euro’s. Afhankelijk van uw wensen kunt u rekenen op een bedrag tussen de € 6.000,- en € 8.000,- voor een crematie. Bij een begrafenis ligt het bedrag hoger; tussen de € 9.000,- en € 11.000,-. Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van uw wensen en kan het bedrag daardoor hoger of lager zijn.

Er wordt veel reclame gemaakt om u voor een uitvaart te verzekeren. Wat is wijsheid? Er zijn een aantal vragen die u zichzelf kunt stellen, zoals: Wat wil ik van tevoren regelen? Hoe kan ik mijn nabestaanden financieel ontzien? Spaar ik zelf of ga ik mij verzekeren?

De dood is een onderwerp waar men het niet makkelijk over heeft. Dat is één van de redenen dat mensen kiezen voor een verzekeringsvorm waarin de suggestie gewekt wordt dat de nabestaanden ‘niets meer hoeven te doen’. Maar willen uw nabestaanden dat? Misschien willen ze juist graag iets doen, zoals zelf de kist dragen.

Misschien zijn de nabestaanden niet zo gelukkig met de beperkingen van een natura uitvaartpakket en willen zij andere keuzes maken, zoals bijvoorbeeld een persoonlijkere uitvaartkist.

Als het voor u belangrijk is dat er voldoende geld beschikbaar is om uw uitvaart te zijner tijd te kunnen financieren, kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden.

Geld sparen/opzij zetten
De meest eenvoudige manier is om zelf geld op een rekening apart te zetten. Dit heeft als voordeel dat u zelf over uw geld kunt beschikken. Het is goedkoop, omdat u geen geld kwijt bent aan de verzekeraar zelf. Het nadeel van een eigen spaarrekening kan zijn dat het in moeilijke tijden lastig is het geld ook echt te laten staan en niet voor iets anders te gebruiken.

De uitvaart vooruitbetalen
Het is mogelijk een bepaald bedrag bij ons vast te zetten. Dit noemen we de Vooruitbetaalde uitvaart. De hoogte van het bedrag kunt u zelf bepalen of bepaalt u op basis van een gesprek over uw uitvaartwensen met de daaraan verbonden kosten zodat u een goede indicatie heeft van de te verwachten kosten. 

De kapitaalverzekering
Als het belangrijk voor u is om uw uitvaart zelf samen te stellen en u toch een verzekering wilt afsluiten dan is een kapitaalverzekering een mogelijkheid, waarbij u premie betaalt. Het benodigde bedrag kan ook gestort worden als koopsom. Met een kapitaalverzekering bent u geheel vrij in de keuze van een uitvaartondernemer en van de invulling van de uitvaart.

De naturaverzekering
Bij een naturaverzekering, ook wel dienstenverzekering genoemd, verzekert u zich voor een standaardpakket dat vast ligt: een bepaald type kist, de verzorging, de opbaring, de rouwbrieven en dergelijke. Dit pakket verschilt per verzekeraar. Voor persoonlijke wensen die niet onder het pakket vallen, zoals een duurdere kist of meer rouwkaarten, moet er altijd bijbetaald worden. Deze verzekeringsvorm is veelal gekoppeld aan een bepaalde uitvaartondernemer, omdat de verzekeraar daar contracten mee heeft afgesloten. Indien u zelf een uitvaartondernemer wilt kiezen waar de verzekeraar geen contract mee heeft, wordt het basisbedrag uitgekeerd.

Als u al een uitvaartverzekering heeft, wil dat niet zeggen dat de uitvaart door die verzekeraar moet worden geregeld. U bent altijd vrij uw eigen keuze te maken en de waarde van de polis uit te laten keren. Wij kunnen vrijblijvend voor u nagaan wat voor u het meest voordelig is.

Indexering
Let u er bij het afsluiten van een verzekering op of de uitkering waardevast is. Is dat niet het geval dan kunt u de verzekering tussentijds verhogen. Bij een naturaverzekering kan het zijn dat de verzekeraar de premie verhoogt.

In ons werk komen we regelmatig oude niet-waardevaste verzekeringen tegen, afgesloten door de ouders toen hun kinderen nog heel jong waren, soms wel meer dan 60 jaar geleden. Verzekeringen die nu bijvoorbeeld nog maar € 100,- uitkeren terwijl de verzekering toen voor veel geld is afgesloten. Wij kunnen kosteloos voor u de administratieve afhandeling van deze verzekeringen doen, zodat u daar niet naar hoeft om te kijken.

Een goede verzekering sluit aan bij uw wensen. U kunt samen met ons uw huidige polissen doornemen. Dit is geheel vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. 

Onze uitvaartbegeleiders geven u graag, kosteloos, meer informatie. Wilt u meer weten over de financiële mogelijkheden?

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over vooruitbetalen of ons Voorzorg lidmaatschap met diverse voordelen – zonder verplichtingen.

Back To Top
Zoeken