Skip to content

Lichte balseming is een tijdelijke vorm van balseming. Het wordt ook thanatopraxie genoemd. Hiermee is het lichaam van de overledene ca. 5 tot 9 dagen goed te houden. Voor de opbaring is er dan geen koeling nodig. Met lichte balseming wordt er via een incisie conserverende vloeistof in het lichaam gebracht door een thanatopracteur.

Voorstanders van thanatopraxie zijn van mening dat het beter is voor de rouwverwerking om afscheid te kunnen nemen van iemand die er ‘goed’ uitziet. Het lichaam wordt niet koud, de overledene blijft er langer beter uit zien en er is minder kans op verkleuring van de huid. De vraag kunt u zichzelf stellen: Wat is goed afscheid nemen?

Is het belangrijk dat iemand er goed uitziet? Of helpt het juist te zien dat het lichaam iedere dag iets minder mooi is? Is het minder worden juist goed voor het proces van loslaten?

Het antwoord op die vraag, de afweging die u maakt is persoonlijk. Iedere situatie is weer anders, iedere nabestaande is anders. Het is goed te weten dat tijdelijke balseming mogelijk is. Wij kunnen u adviseren.

Kiest u voor thanatopraxie, dan kunnen wij dit voor u verzorgen.

Klik HIER voor meer informatie over tijdelijke balseming en opbaring.
Wilt u meer weten over lichte balseming? Neem dan CONTACT met ons op.

Back To Top
Zoeken